Meer dan 500 meldingen van ouderenmis(be)handeling in 2017

Door Peter Persyn op 28 maart 2018
Oudere dames drinken koffie

Het aantal meldingen van ouderenmis(be)handeling steeg vorig jaar tot ruim 500. Dat zijn er maar liefst 15 procent meer dan in 2016. Dit blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Persyn (N-VA) “De problematiek hangt in Vlaanderen nog te veel in de taboesfeer.”

In 85% van de gevallen gebeurt de ouderenmis(be)handeling binnen een familiale context. De geweldpleger komt meestal uit de directe omgeving van het slachtoffer (partner, broers, zussen of kinderen).

In 30% van alle gevallen gaat het over emotioneel geweld, een vorm van mis(be)handeling die maar zelden fysiek te bewijzen valt. Dit vormt voor het slachtoffer een extra drempel om hulp te gaan zoeken.

Op de 2de plaats zien we dat in 20% (1 op 5) gevallen de slachtoffers te maken krijgen met fysiek geweld. Op plaats 3 vinden we het economische geweld terug dat 15% (1 op 7) van alle gevallen van ouderenmis(be)handeling vertegenwoordigt. Het gaat dan meestal om misbruik van financiële middelen, soms zelfs afpersing van de oudere.

‘Deze cijfers tonen de nood aan om verder in te zetten op preventie en sensibilisering, ook van de hulpverleners. De stap om zelf hulp te zoeken blijkt vandaag nog altijd erg groot. Wellicht zijn de huidige cijfergegevens nog een onderschatting van het probleem”, zegt Peter Persyn (N-VA).

Zelf slachtoffer van ouderenmis(be)handeling of een vraag omtrent ouderenmis(be)handeling?

• VLOCO Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling - 078 15 15 70 Grotenbergestraat 24 – 26, 9620 Zottegem.

http://www.ouderenmisbehandeling.be/VLOCO/Index.aspx

• Hulplijn 1712 – 1712 (gratis)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is