Vlaamse meerderheidspartijen willen apothekers inschakelen tegen tinnitus

Door Peter Persyn op 2 februari 2018

Om de strijd tegen tinnitus of oorsuizen tegen te gaan, pleiten de Vlaamse meerderheidspartijen Open Vld, N-VA en CD&V in een resolutie voor een betere sensibilisering rond het gebruik van oordopjes. De apothekers kunnen daarbij een belangrijk hefboom zijn, luidt de boodschap.

Tinnitus of oorsuizen treft steeds meer jongeren en kinderen. Uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat ongeveer 75 procent van de Vlaamse jongeren al te maken kreeg met tijdelijke tinnitus, meestal in de vorm van een hoge fluittoon. Bij de 18-jarigen wordt zelfs bijna 20 procent met permanente tinnitus geconfronteerd. Blootstelling aan hoge decibels, in bijvoorbeeld discotheken of op een festival, blijft de hoofdoorzaak. Ook te luide hoofdtelefoons kunnen oorsuizen veroorzaken.

Er zijn al verschillende preventie- en sensibiliseringscampagens geweest. Maar volgens Freya Saeys (Open Vld), Peter Persyn (N-VA) en Cindy Franssen (CD&V) moet er bijkomend gesensibiliseerd worden over het gebruik van oordopjes. Die dopjes kunnen gehoorschade helpen voorkomen, maar worden vaak nog verkeerd gebruikt. Mensen houden de oordopjes niet lang genoeg in of plaatsen ze verkeerd.

Volgens de meerderheidspartijen kunnen de apothekers een sleutelrol spelen. "Zij zijn de eerste zorgverlener die patiënten raadplegen, vaak nog voor de huisarts. Ze verkeren dan ook in een ideale positie om hun klanten te informeren over de gevolgen van tijdelijke tinnitus en het correct gebruik van oordopjes", legt Peter Persyn (N-VA) uit.

De indieners vragen in hun resolutie aan de Vlaamse regering om extra inspanningen te leveren tegen gehoorschade. Zo vragen ze niet alleen om overleg te plegen met apothekers (en audiologen en gehoorcentra), maar ook om de informatiecampagnes uit te breiden naar kinderen onder de 14 jaar.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is