Artikel De Tijd: 'Zorgpremie van 50 euro volstaat niet'

Door Peter Persyn op 25 oktober 2017

Wie een rusthuis of een thuishulp voor zijn ouders zoekt, een rolstoel nodig heeft of hulp vraagt voor een gehandicapt kind, kan dat in de toekomst via één zorgkas doen. Dat betekent wel dat de zorgpremie van 50 euro wellicht stijgt.

Wie ouder is dan 26, betaalt jaarlijks een verplichte premie van 50 euro voor wat de meeste mensen nog kennen als de Vlaamse zorgverzekering maar wat intussen de Vlaamse Sociale Bescherming heet. In ruil kunt u drie tegemoetkomingen ontvangen. 

Vanaf 1 januari 2019 komen daar mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen en residentiële ouderenzorg bij. Later volgen onder andere initiatieven voor beschut wonen, psychiatrische verzorgingstehuizen en thuiszorg. Zo krijgt de Vlaamse Sociale Bescherming - oorspronkelijk een verkiezingsbelofte van de N-VA - meer en meer vorm.

'We investeren in een zorgzame samenleving en bereiden ons voor op de vergrijzing. We integreren tegemoetkomingen voor zorg in een model waarbij de burger één uniek aanspreekpunt krijgt', zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). 'Dit is een Vlaamse laag op de federale sociale zekerheid.'

Vandeurzen is misschien niet de meest zichtbare Vlaamse minister, maar in alle stilte timmert hij aan een van de snelst groeiende Vlaamse werven. Onder zijn hoede groeide de Vlaamse sociale bescherming van een budget van 315 miljoen euro in 2009 tot bijna 4 miljard na 2019.

De plannen van Vandeurzen kregen al groen licht van de Vlaamse regering, maar de financiering blijft een pijnpunt. Ze gebeurt deels via de zorgpremie van 50 euro, die 4,5 miljoen Vlamingen jaarlijks betalen. Voor Brusselaars is de aansluiting vrijwillig.

De voorbije tien jaar waren de inkomsten uit de zorgpremie echter maar goed voor ongeveer een derde van de Vlaamse sociale bescherming. (zie grafiek) Die verhouding veranderde nadat de zorgpremie in 2014 was verdubbeld van 25 naar 50 euro. Sinds de Vlaamse sociale bescherming ook tegemoetkomingen voor bejaarden en mensen met een beperking toekent, zijn de premies weer slechts goed voor een derde van de inkomsten. De rest past de Vlaamse begroting grotendeels bij.

Bij het begin van de volgende regeerperiode moet de Vlaamse regering knopen doorhakken over de toekomstige financiering van de Vlaamse Sociale Bescherming. 'De financiering vormt de komende jaren de inzet van het debat', zegt Vandeurzen. Daarbij liggen drie denksporen op tafel. Er kan meer geld uit de Vlaamse begroting naar het systeem vloeien, de zorgpremie kan duurder worden, of de zorggebruikers kunnen meer bijdragen. Vandeurzen wijst er wel op dat de eigen bijdragen in bijvoorbeeld de ouderenzorg al erg hoog zijn.

Een verhoging van de zorgpremie door de volgende regering lijkt dan ook stilaan onvermijdelijk, zo wordt ook in politieke kringen erkend. 'Maar zelfs als we die premie significant verhogen, gaat het eerder om een toegangsticket tot de Vlaamse Sociale Bescherming dan een manier om de kosten te dekken', zegt Vlaams Parlementslid Peter Persyn (N-VA). 'Het wordt zoeken naar een evenwicht tussen een forfaitaire bijdrage, belastingen en sociale afdrachten.'

 

Bron: De Tijd

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is